Sorunuz mu var?

İletişim formumuzu doldurarak, bizi arayarak ya da mail göndererek randevu alın. Sizlere destek olmaktan mutluluk duyarız.

0536 341 44 22

info@lalesusankarakis.com

İLETİŞİME GEÇİN
Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları

1.Aşama: Kontrollü Overyen Stimulasyon

Klasik olarak tüp bebek tedavisine adet döngüsünün 2. veya 3. günü başlanır. Bu dönemde yapılan ultrason kontrolünden sonra yumurtalıklarda bulunan yumurtaların uyarılması için karın bölgesinden cilt altına günlük uygulanan hormon iğneleri (gonadotropin)  ile tedaviye başlanır. Yumurtaların olgunlaşma süreci ortalama 8-14 gün sürer. Bu süreçte yumurtaların gelişmelerini takip etmek için belli aralıklarla ultrason muayenesi yapılır. Gonadotropin tedavisinin 6. gününde yumurtaların erken çatlamasını engellemek için GnRH antagonisti denilen farklı bir iğneye daha başlanır. En az 3 folikül(yumurtayı içeren yapı) 18mm ve üzeri boyutlara ulaştığında yumurtayı olgunlaştırıcı hCG iğnesi yapılır ve bu iğneden 36 saat sonra yumurta toplama işlemi uygulanır.

2.Aşama: Yumurta Toplama İşlemi

Yumurta toplama işlemi ameliyathane ortamında damar yoluyla verilen sedasyon anestezisi (uyku hali) altında uygulanır. Yumurta hucrelerini içeren foliküller transvajinal ultrason rehberliğinde kullanılan bir iğne yardımıyla aspire edilir. Elde edilen folikül sıvıları embriyolog tarafından incelenir ve  tesbit edilen yumurtalar özel bir kültür medyumu içerisinde inkubatöre aktarılır.

3.Aşama: Fertilizasyon—Döllenme

-Sperm parametreleri normal ise yaklaşık 50.000-100.000 arasında hareketli sperm hücresi yumurtaların olduğu kültür mediumu içerisine bırakılır ve inseminasyon yoluyla döllenme işlemi takip edilir.

-ICSI (intracytoplasmic sperm injection) yönteminde ise yüksek büyütmeli mikroskop altında embriyoloğun seçtiği tek bir sperm, yumurta hücresinin içerisine doğrudan enjekte edilir. ICSI yöntemiyle döllenme olasılığı daha yüksektir ve sperm parametrelerinde düşüklük olan veya testisten cerrahi olarak sperm elde edilen çiftlerde uygulanır.  

Döllenme olup olmadığı inseminasyon veya ICSI işleminden 16-18 saat sonra değerlendirilir. Döllenen yumurtalar ‘zigot’ olarak isimlendirilir ve gelişmelerini sağlayacak özel bir kültür medyumunda takip edilir. Yumurta toplama işleminden sonraki 2. Veya 3. Gün tekrar değerlendirme yapılır. Eğer yeterli sayıda ve iyi kaliteli embriyo varsa, 5. Güne, yani blastokist aşamasına kadar embriyoların takibi yapılabilir. Az sayıda veya düşük kaliteli embriyoların varlığında 3. Gün embriyo transferi tercih edilebilir.

4.Aşama : Embriyo Kalitesinin Değerlendirilmesi

Embriyo kalitesi değerlendirilirken embriyonun hücre sayısı, embriyoyu oluşturan hücrelerin eşit boyutlarda olması, fragmantasyon denen hücre artıklarının az oranda görülmesi gibi farklı kriterler göz önünde bulundurulur. Embriyo transferinin yapılacağı gün mevcut embriyoların gelişim düzeylerine ve görünüşlerine  göre hangi embriyonun transfer edileceğine karar verilir.

5.Aşama : Embriyo Transferi

Embriyolar genellikle klivaj evresi (yumurta toplama sonrası 3. gün) veya blastokist (yumurta toplama sonrası 5. gün) aşamasında transfer edilir.  Embriyo transferi anestezi gerektirmeyen basit bir işlemdir. Yumuşak bir katetere yüklenen embriyolar ultrason eşliğinde rahim içerisine yerleştirilir. Yumurta toplama işlemini takip eden 5 gün içerisinde embriyo dondurulmadan yapılan transfer işlemleri taze transfer olarak adlandırılır. Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda bakılan beta-hCG testiyle gebelik olup olmadığına karar verilir.

6.Aşama: Embriyo Dondurma

Embriyo transferi sonrası arta kalan iyi kaliteli embriyolar 3. gün veya 5. gün aşamasında dondurulup saklanabilir. Yumurta toplama işlemi sonrası  yüksek sayıda yumurtası olanlarda, rahim iç duvarında anormallik saptanlarda veya progesteron hormonu erken yükselen kadınlarda taze embriyo transferi uygun olmayabilir. Bu gibi durumlarda elde edilen iyi kaliteli embriyoların tümü transfer yapılmadan dondurulur. Dondurulmuş embriyolar gebelik için daha uygun şartlar sağlandıktan sonra çözülüp transfer edilir.

Tüp Bebek Testleri

Preimplantasyon Genetik Test (PGT)

PGT tüp bebek tedavisi sırasında uygulanabilen bir genetik tanı yöntemdir. İmplantasyon sürecinden önce embriyolarda genetik veya kalıtsal anormallikleri saptamak ve daha sağlıklı embriyoların transferini sağlamak amacıyla uygulanır.

PGT-A (Anöplodi için genetik test)

Normal insan hücrelerinin çekirdeğinde 46 kromozom yer alır. Kromozomlar genetik bilgiyi taşıyan DNA’dan oluşur. Her insan anne ve babasından 23 kromozom alır. Yumurta veya spermde oluşan kromozom sayısındaki yanlışlıklar embriyoda da eksik veya fazla kromozom olmasına sebep olabilir.  Bu duruma anöploidi denir. Anoplidilerin çoğunda embriyo rahime yerleşemez, yerleşir ise de düşük ile sonuçlanır. Ancak trizomi 21 durumunda (21. kromozomun 2 yerine 3 tane olması) embriyonun implantasyonuyla Down Sendromu görülebilir. PGT-A embriyonun sayısal kromozom anomalilerini saptamak için kullanılabilen yöntemdir.

PGT hangi durumlarda yapılabilir?

Tekrarlayan gebelik kaybı olan, yaşı 38 ve üzeri olan anne adaylarında, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında veya kistik fibroz, myotonik distrofi gibi kalıtsal genetik hastalığı olan çiftlerde uygulanabilir.

5. veya 6. Gün aşamasına gelmiş embriyoların dış hücre katmanlarından biyopsi ile bir kaç hücre ayıklanır ve ayıklanan hücreler genetik analize gönderilir. Biyopsi uygulanan embriyolar dondurularak saklanır. Analiz sonucu normal gelen embriyo uygun şartlarda çözülerek transfer edilebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Faktörler

-Tüp bebek tedavisinin yapıldığı laboratuar: başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri yumurta toplama sonrası yumurta ve sperm ile ilgili işlemlerin yapıldığı embriyoloji laboratuarının kalitesi ve işlemleri yapan embriyologların tecrübesidir. 

-Anne adayının yaşı: gebelik için en ideal yaş aralığı 20-35 arasıdır. Anne yaşı ilerledikçe, azalan yumurta kalitesi ve sayısı nedeniyle tüp bebek tedavisinin başarı şansı azalır. 40 yaş sonrası yumurta kalitesi daha da ivmeli olarak azalmaya devam ederken 45 yaş sonrası gebelik olasılığı oldukça düşük seviyelere iner.

-Embriyo Kalitesi: Transfer edilen embriyonun gelişim evresi ve kalitesi gebelik oranlarını etkileyebilir. Blastokist embriyolarının (5. Veya 6 gün) gebelik sağlama olasılığı 3. gün embriyolarına göre daha yüksektir.

-İnfertilte süresi ve daha önceki tedavi sayısı: İnfertilite süresü uzadıkça ve başarsısız tüp bebek tedavi sayısı arttıkça gebelik olasılığı azalır.

-Daha önce gebelik hikayesi: Daha önce doğum yapmış hastaların tüp bebek tedavisi ile gebe kalma olasılığı hiç doğum yapmamış kadınlara göre daha yüksektir.

-İnfertilite nedeni: Yumurta sayısı yüksek olanlarda tüp bebek tedavisinin başarılı olma olasılığı yumurta sayısı düşük olanlara göre daha yüksektir. Endometriosis hikayesi olan kadınlarda tüp bebek tedavi başarı oranları endometriosisi olmayanlara göre daha düşüktür.

-Hayat Tarzıyla İlgili Faktörler: Sigara içen çiftlerde tüp bebek tedavisinin başarı oranları daha düşüktür ve oluşan gebeliklerin düşükle sonuçlanma olasılığı daha yüksektir. Beden kitle indeksi 30 üzerinde olan obez hastalarda veya insulin direnci gibi metabolik hastalıkları olan çiftlerde gebelik şansı daha düşüktür.

Bir tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

Taze transfer yapılan durumlarda yaklaşık 3 haftada tedavi süreci tamamlanır. Dondurulmuş çözülmüş embriyo transferlerinde ise işlem 6 hafta veya daha uzun sürebilir.

Tüp bebek tedavisi başarısız olduğu takdirde ikinci deneme ne zaman yapılabilir?

Tüp bebek tedavisi gören çiftlerin belli bir kesiminde gebelik elde edene kadar bir kaç deneme yapmak gerekir. Genellikle ekonomik ve psikolojik faktörlerden dolayı iki tüp bebek tedavisi arasında en az bir ay beklenmesi önerilir. Ancak sınırlı vakti olan çiftlerde başarısız bir tedavinin ardından gelen ilk adetle beraber tekrar tedaviye başlamak mümkündür.

Tedaviler

Op. Dr. Lale Susan Karakış

İnfertilite

İnfertilite hem kadın hem de erkek kaynaklı faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir, tedavi edilebilir.

Op. Dr. Lale Susan Karakış

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisi, infertil çiftler için en etkili yardımcı üreme tekniklerinden biridir.